Re-Sleeve; Tekrar Mideyi Küçültme
Re-sleeve, büyüyen mide tüpünü yeniden küçültülmesine verdiğimiz isimdir. Sık uygulanan ve etkili bir revizyon ameliyatı. Mide hacmi azaltılır ve porsiyon kontrolü sağlanır. Emilim bozucu etkisi yoktur.
Tekrar küçültülen midenin tekrar büyümesi daha zorlaşıyor. Bu da re-sleeve sonrası tekrar kilo alım riskini azaltıyor. Tüp mide ameliyatları sonrası mide tüpü üstten ve alttan genişleyeblir. Üst kısmın genişlemesi gıda alımını artıracağı için kilo alım başlar. Re-sleeve operasyonunda bu genişleyen üst ve alt mide kısımları yeniden şekillendirilerek kilo alımının önüne geçilir.
Neden Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kilo Alınır?
Tüp mide ameliyatı sonrası kilo alımı, ameliyat sonrası geçen süre ile ilgili olarak farklı oranlarda karşılaşılabilen bir sorundur. Bu sorunu iki grupta inceleyebiliriz.
Ameliyat sonrası kısa sürede kilo alanlar
Ameliyattan sonra kilo veren ama 2 sene sonra tekrar kilo alanlar
Birinci gruptakilerde en sık sebep tüp mide ameliyatında, midenin standart olarak yeterince küçültülememesidir. Bu grupta nadiren, 45 yaş üzeri hareketsiz yaşayan ve beslenme konusunda gerekli uyumu sağlayamayan hastalarda mide standart küçültülse bile yetersiz kilo verimi görülebilir.
İkinci grupta midenin geniş bir buji ile küçültülmeye çalışıldığı ve stapler ile midenin açlık hormonu ( Ghrelin) salıgılayan bölgesine yeterince yaklaşılmadığı düşünülebilir. Biz sıklıkla daha ince 32 Fr buji kullanıyoruz. Tabi ki bu grupta da teknik bir sorun olmasa bile düzgün bir yaşam tarzı oluşturulmadığı İçin de kilo alımları olabilir. Yine 45 yaş üzeri hareketsiz yaşayan hastalar bu grupta yer alabilirler.
Unutulmamalıdır ki mide küçültme ameliyatı kilo verme sürecini hızlıca başlatır ama uzun süre verdiğiniz kiloyu korumak doktor, hemşire, diyetisyen ve psikologdan oluşan obezite cerrahisi ekibinin takibinde olmanız ile kolaylaşmaktadır.
Neden Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Tekrar Kilo Alıyoruz?
Tüp mide ameliyatının tekniğine uygun yapılmaması
Tüp mide ameliyatının tekniğine uygun yapılmasına rağmen kişinin uygunsuz beslenme alışkanlıklarına geri dönmesi
Nadiren tüp mide ameliyatına rağmen tekrar kilo alımının belirgin bir nedeni ortaya konulamayabilir. Bu kişilerin metabolik yanıtlarının farklı olduğu yorumu yapılabilir.
Tüp Mide Mi, Mide Baypası mı, Hangisinde Tekrar Kilo Alımı Daha Fazladır?
Tüp mide ameliyatı standartlara uygun yapıldığında gastrik (mide) baypas ameliyatı kadar etkilidir. Gastrik baypas sonrası mide poşu ile barsak arasındaki bağlantı zamanla genişler ve hastanın bir seferde tükettiği gıda miktarı artar, kilo alımı başlar. Yani mide baypaslarının porsiyon kontrolü etkisi mide küçültmeler kadar kuvvetli değildir. RNY gastrik baypas ameliyatının kısıtlayıcı ve emilim bozucu etkisi vardır. Mini gastrik baypas, duodenal switch ya da transit bipartisyon gibi baypas ameliyatlarında emilim bozucu etki çok daha fazladır. Emilim bozucu etkisi fazla olan baypas ameliyatlarında bile bir seferde tüketilen yemek miktarı arttığında kilo alımı başlar. Yani genel olarak baypas ameliyatlarında yeni oluşturulan küçük mide poşu ile barsak arasındaki bağlantı genişlediğinde tekrar kilo alımları başlamaktadır. Bu yüzden obezite cerrahisi yöntemlerinde kişiyi zayıfladığı kiloda tutan etki esas olarak kısıtlayıcı etkidir. Gıda alımındaki kısıtlayıcı etki azaldığında emilim bozucu etkiye rağmen kilo alımı başlamaktadır. Tüp mide ameliyatı ya da mide baypas ameliyatı benzer oranlarda tekrar kilo alımı riskini taşımaktadırlar.
Biz tecrübelerimize dayanarak, öncelikle tüp mide ameliyatının uygulanmasını, tekrar kilo alımı olursa ikinci aşamada mide baypas ameliyatı uygulanmasını tavsiye etmekteyiz. Hatta çoğu zaman tüp mide ameliyatı sonrası kilo alımı olduğunda mide baypas ameliyatı uygulamadan önce re-sleeve dediğimiz tekrar mide küçültme ameliyatını uygulamaktayız.
Unutulmamalıdır ki zayıflamak için sihirli bir değnek yoktur; obezite ameliyatları sonrası da sağlıklı beslenme (Diyet değil) ve ortalama fiziksel aktivite çok önemlidir.
Mide Baypas Revizyonları
İnsanların kilo, yaşama tarzı, yaş, psikoloji ve hastalıklarına göre farklılıklar gösteren ameliyatlar, insanlara kaliteli ve sağlıklı bir yaşamın kapılarını açabilir. Fakat ameliyatlar, her zaman beklenen sonuçları vermeyebilir. Tüm dünyada uygulanan obezite cerrahilerinden yüzde 10 gibi bir kısmı, hastaların beklediği sonuçları vermeyebilir. Obezite ameliyatı yapılan bir hasta, 18 ay içerisinde fazlalık olarak kabul edilen kilosunun yarısını bile veremezse, ameliyatta bir başarısızlık olduğu kabul edilmektedir. Öte yandan, ameliyattan uzun bir zaman sonra ortaya çıkan komplikasyonlar ya da tekrar kilo almaya başlama gibi durumlar da, operasyonun başarısız olduğunu gösterir. Başarısızlıklar, kimi zaman ameliyatla, kimi zaman da ameliyattan sonra yaşananlarla oluşabilir. Obezite cerrahisi sonrası hastada beklenen sonuçlar alınamazsa revizyon mide ameliyatları gerekli görülür.
Revizyon Mide Cerrahileri
Obezite cerrahisinin başarılı bir şekilde yapılmış olmasına rağmen, sonuçların başarısız gelme ihtimali de bulunmaktadır. Hastanın eski yeme alışkanlıklarını sürdürmesi ve hareketsiz yaşam tarzını sürdürmesi halinde, kilo alımı yeniden gerçekleşebilmektedir. Öte yandan hastada farklı hastalıkların da bulunmasına bağlı olarak, ameliyatın beklenen sonuçları vermemesi gibi durumlarla da karşılaşılabilmektedir.
Asıl hedefimiz sizlere hızlıca ve sağlıklı bir şekilde kilo verdirerek, ideal kilonuzu korumanızdır. Bunun için Doktor, hemşire, diyetisyen ve psikologdan oluşan obezite cerrahisi ekipleri ile sıkça görüşmenizi tavsiye ederiz.